maanantai 7. syyskuuta 2009

Norge

Lähdin 29.8. Norjaan, jossa äippäni asui vielä viime viikonloppuun asti. Hän muutti sinne viime vuoden tammikuussa, eli reilun puoltoista vuotta hän siellä asusteli. Pakkohan siellä oli sitten ehtiä käydä vielä kun voi!!

Ja voin kyllä suositella kaikille pohjois-Norjaa, jos vaan mahdollisuuksia on sinne päin lähteä! Aivan mahtavat maisemat ja katkaravut on halpoja (jos niistä sattuu tykkäämään ;) ).

Menomatka oli rankempi sanottuna kuin tehtynä :D Eli siis menin bussilla koko matkan Raumalta Olderfjordiin, josta äiti kävi mut poimimassa ja ajettiin vielä 80km Hammerfestiin, jossa äiti asuu. Yhteensä matka tuli kestämään 22 tuntia, siis bussimatkat yhteensä. Menin Raumalta ensin Ouluun, josta vaihdoin Lapin Linjojen vuoroon Oulusta Rovaniemen kautta Nordkappiin, jäin sitten vaan matkalla pois Olderfjordiin.

Karigasniemeltä

Kun saavuin ekan kerran Hammerfestiin, mua vastassa oli aivan järjetön sumu. Hammerfestiin pääsee sellaista hienoa siltaa pitkin, josta kuvaa jossain tuolla alempana. Tulomatkalla sumu/pilvi (olen varma että se oli pilvi) peitti sillan puolesta välistä eteenpäin, eikä nähnyt yhtään, mihin on ajamassa. Lähinnä tuli mieleen joku ikiaikainen Jurassic Park leffa :D



Heti ensimmäisenä päivänä lähdettiin autolla lähikylään, josta sitten lähti kiva kävelypolku tunturin takana olevalle rannalle. Säitten puolesta matka osui ihan nappiin, saatiin nimittäin hirvittävät helteet koko reissuksi! Sinänsä huono, että olin varautunut tuulipuvulla ja hikipukukin lähes pääsi mukaan :D


Rannalla ja tietysti kaikkialla muuallakin oli ihan sikana poroja! Ne juoksenteli keskellä kaupunkia ja rantoja, eikä kukaan niistä oikein välittäny, paitsi minä. Mä kuvasin lähes kaikki mitkä näin :D


Metuusa

Ehdin jonkun verran matkan aikana shoppailemaankin, niistä voin tehdä oman postauksensa vaikka seuraavaksi, jos kaiken löydän vielä kaapin syvyyksistä :D Shortsit oli ainakin ensimmäisenä shoppailulistalla, koska tosiaan mukana oli vaan pitkiä housuja, eikä ne oikein toimi 22 asteen helteessä, kun tuulikaan ei puhalla.


Norjassa oli myös hyvää ruokaa ja tutkinkin mielenkiinnolla ruokakaupassa kylmäaltaita, jossa myytiin kaikenmaailman mereneläviä, kuten valasta, kuningasravun saksia, rapuja miljoonassa muodossa, turskaa yhtä monessa muodossa, lohta siivuna, viipaleena, palana jne... Kyllähän sitä pitää ulkomaanmatkalla syödä paikallista ruokaa, joten kahtena iltana meillä oli katkarapuja iltapalana ja yhtenä päivänä tehtiin scampi-yrtti-valkosipuli kastiketta ja pastaa, nam!! Scampithan on ilmeisesti siis suomeksi jättikatkarapuja ;)


Kilo katkarapuja maksoi kaupassa 2e!

Toisena päivänä shoppailtiin ja illalla mentiin kulttuuritalon terassille "yksille", eli kaksille :) Käytiin myös shoppailun päätteeksi kävelemässä erään pikkutunturin laelle, jossa on Turist tua, eräänlainen ravintola/pubi :)


Matkalla ylös.

Illalla tosiaan mentiin sitten Kulturhusetin terassille, varmastikin kaupungin suosituin terassi, josta näkymät suoraan merelle ja kioskista saa myös älyttömän hyviä vohveleita hillolla ja römmellä :D Römme on norjalaisten versio kermaviilistä, tosin se on enemmän kuin kermaviilin ja kermavaahdon sekoitus. Sitä käytetään ihan kaikessa! Ravintolassa kun pizzan tilaa, niin kysyttiin että haluatko römmeä sen kanssa ja sitä sitten kipattiin siihen päälle :) ja tosiaan noiden vohveleiden kanssa römme on hyvää, koska se ei sula kuten kermavaahto. Römme siis kirjoitetaan sellaisella norjalaisella O:lla, missä on se viiva vinosti poikki, mutten osaa sellaista taikoa tästä näppäimistöstä :D

Kolmantena päivänä lähdettiin aamulla kävelemään taas tunturille, tällä kertaa hieman matalamalle, suoraan äitini asuinalueen takana nousevalle, jolta löytyy myös paikallinen ampumarata. Tämä oli siitä erikoinen reissu, ettei yhtäkään poroa näkynyt koko parin tunnin kävelyn aikana!

Iltapäivällä lähdettiin vielä paikallisen "vesibussin" kyytiin katsastamaan lähikylien satamia :) Onneksi äiti varoitti että laiva menee todella kovaa vauhtia ja tuuli on sen mukainen, koska olisin lähtenyt näissä:


Onneksi siis mukaan tuli myös tuulitakki ja huppari, joka kiedottiin sitten jalkojen ympärille, kun istuimme tuossa keulassa koko matkan sitkeinä sisseinä! :D Kaikki muut meni sisälle, mutta eihän sieltä näe niitä upeita maisemia!! Ja kaikki muut missasi jotain aivan uskomatonta. Me nähtiin PYÖRIÄISIÄ! Ihan älyttömän hienoa!! Eikä äitikään ole niitä ennen nähnyt, vaikka on useastikin käynyt saman reissun tekemässä, kaikkien vieraitten kanssa :D


Hei siis katsokaa tota maisemaa! Tuo hassun mallinen kumpare tossa keskellä on eräänlainen Hammerfestin tunnusmerkki, paljon oli postikortteja, joissa kyseinen kumpare näkyy :)



Ja vesi oli sen väristä kuin olisi ollut jossain etelässä. Mutta auta armias kun laitoit varpaat sinne niin se oli jäätymiskuolema heti (ainakin mulle). Että ottakaas suomalaiset mallia siitä miten norjalaiset on hoitanut Jäämerta ja tehkää sama Itämerelle, niin ei tarvi lähteä Välimerelle tuijottelemaan turkoosia merta :/


Oltiin tuolla veneellä, joka on nokka päin kuvaajaa, aika keskellä kuvaa :) Tossa satama-altaassa oli niin kirkasta vettä että näin pohjassa paljon meritähtiä!!


Siellä oli sitten hassuja nämä tiet. Ihan älyttömän jyrkkiä ja kapeita ja tuolla vielä pitäis sitten auton kanssa jotenkin onnistua vääntämään?! Ja ne talotkin, kaikki jotenkin useassa kerroksessa, ulkoapäin tosi huonossa kunnossa useat, koska tuolla ei kuulemma auta vaikka joka kesä kunnostaisi, kun se ilmasto on vaan niin rankka, että talojen ulkopinnat kuluu tosi nopeasti.

Neljäntenä päivänä lähdin itsekseni kaupunkiin autolla shoppailemaan :) Hyvin se meni mutta takaisin tullessa auto meinasi hyytyä kolmos vaihteella ylämäessä kun oli niin jyrkkä!! :D
Kun äiti pääsi töistä, lähdettiin taas tassuttelemaan. Nyt oli edessä korkein tunturi, mutta eipä se tuntunut yhtään niin pahalta, kun käveltiin tietä pitkin :) Kyllä se maasto kävely kävi lihasten päälle paljon enemmän!




Ja taas oli näitä hellepäiviä. Shortsit ostettu Hammerfestin Cubuksesta :) Maksoi 50 kruunua, eli noin 6e. Niistä parempaa kuvaa vielä tulossa :)

Viimeinen päivä otettiin ihan rauhassa, käytiin kahvilla ja shoppailtiin vielä viimeiset ostokset, sitten saikin jo alkaa paikkalla kamoja kasaan, koska kotiin lähtö oli aamulla 7.50 bussilla Altan kaupungista 100km päässä Hammerfestista :)


Ihan ällömakeata suklaakakkua ja vaniljajäätelöä kera hasselpähkinälatten ;)


Tässä tämä silta joka tullessa oli pilven peitossa, nyt näkyy hyvin :)

Paluumatkan kuski oli ihan hullu! Tie kulki kapeeta tietä sellasessa vuonon tapaisessa solassa, missä meni koski vierellä alkumatkan ja muuttui sitten järveksi. Kuski painoi menemään satasta eteenpäin vaan mutkikasta tietä ja olin koko ajan varma että kohta suistutaan sinne koskeen!



Mutta turvallisesti pääsin kotiin, tuli Rovaniemeltä Tampereelle junalla jossa Jukka oli mua vastassa :) Yhtä reissua, useampaa vaatetta ja montaa kokemusta rikkaampana oli hyvä nukahtaa omaan petiin ;)

Ei kommentteja:

You May Also Like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...